20 mei: Ommuurd Europa

Bijeenkomst over de dodelijke tol van het Europees migratiebeleid

Lampedusa, het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee, is vaak de aankomstbestemming van vluchtelingen en één van de fysieke knelpunten van het Europees migratiebeleid. Lampedusa staat symbool voor alle vluchtelingen die verdrinken in hun wanhopige vlucht uit Afrika of het Midden-Oosten naar Europa.

“Mr. President, In the past twenty years, at least 15,000 people have died trying to reach Europe’s shores from Africa and the Middle East. Many of those who died were refugees and asylum seekers, women and children, human beings fleeing wars, abject chaos and despair.” Zo begint het statement van 125 maatschappelijke organisaties aan de president van de VN-Mensenrechtenraad (Human Rights Council). Het is een oproep aan de VN en de EU om het migratiebeleid aan te pakken en aan deze onmenselijke situatie een einde te maken.

Hoe worden de Europese grenzen bewaakt en welke alternatieven zijn er voor een beter beleid? Een antwoord komt van Geesje Werkman van Kerk in Actie. Ze bezocht afgelopen maand Lampedusa. Ze vertelt over haar reis en haar werk in Nederland en Europa voor een verbeterd en aangepast vluchtelingenbeleid.

Over de sprekers
Geesje Werkman werkt voor Kerk in Actie en is lid van de Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland. Zij houdt zich bezig met het vraagstuk rondom migranten en vluchtelingen en is verantwoordelijk voor het beleid rond vluchtelingen in Nederland bij Kerk in Actie. Journalist en programmamaker Els van Driel is de gespreksleider.

Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag, tel 070 31 000 50, woensdag 20 mei, 20:00 - 21:30u, toegang € 6.50, met korting€ 3.50, www.humanityhouse.org/ommuurd-europa.

Foto: Beeldbank PKN Rechtenvrij