E-flits, maart 2014

Actuele oecumenische informatie van de Raad van Kerken in Nederland.

Constantinopel
Bartholomeus, de patriarch van Constantinopel, komt op bezoek in Nederland. Op donderdagavond 24 april houdt hij een voor ieder toegankelijke lezing in Utrecht van 20.00 uur tot 21.30 uur in vergadercentrum In de Driehoek van de Oud-Katholieke Kerk. Op vrijdagochtend praat hij in besloten kring met mensen van de Raad van Kerken.

Opsturen gebeden
Er komt een gebedenbundeltje met teksten van bestuurders vanuit de verschillende kerkgenootschappen en kerkelijke organisaties. Daarnaast zullen ook gebeden worden opgenomen van anderen. Iedereen kan daartoe een tekst aanreiken ter plaatsing. Zo'n 50 tot 70 gebeden worden opgenomen. Insturen kan tot 1 april. Meer informatie: klik hier

Enquêtes Week van gebed
De achterban heeft met waardering de tekstboekjes voor de Week van gebed gebruikt van de Raad en de Evangelische Alliantie. Voor het eerst hadden de twee koepelorganisaties exact dezelfde teksten uitgebracht. De waardering vertaalt zich nog niet naar het smeden van nieuwe plaatselijke coalities, zo blijkt uit een enquête van de Raad van Kerken.

Geld
De Protestantse Kerk ondersteunt gemeenten die de onderlinge samenwerking uitbouwen met advies en waar zinvol met geld. In overleg met het bureau van de Raad heeft men aangegeven ook open te staan voor hulp bij interkerkelijke samenwerkingen, waar de protestantse gemeente één van de partners is. Lees meer

Biddag
In de reeks OndersteBoven is materiaal verschenen over arbeid in het kader van biddag (12 maart), zondag van de arbeid (4 mei) en dankdag (5 november). Het landelijk bureau DISK stopt met deze service. Daarom zal volgende jaar, in 2015, zo is de bedoeling, een deel van het materiaal worden opgenomen als katern in Oecumenisch Bulletin. Het complete materiaal is dan te vinden op de website van de Raad.

Gemeenteraad
Op de website is een gesprek te beluisteren met Henk Baars, waarin de groeiende verantwoordelijkheid van de gemeenteraad aan de orde komt. De budgetten van gemeenten stijgen sterk, nu de gemeente meer verantwoordelijkheid krijgt in sociale zaken. Actueel in verband met de aanstaande verkiezingen op 19 maart. Beluister het gesprek.

Raven
Deze maand krijgen abonnees van Oecumenisch Bulletin gratis het boek ‘Raven’ toegestuurd met analyses over de oecumene. Op de website reageren diverse mensen, onder wie Hielke Wolters (Wereldraad), Bart Gijsbertsen (theoloog), Hanneke Gelderblom (politica) en Jan-Willem Wits (communicatiedeskundige) op de aangesneden thema’s.

Nieuwe Poort
Zij die het leuk vinden kunnen op 11 april van 15.00 uur tot 17.00 uur in gesprek met de algemeen secretaris over het boek ‘Raven’ in De Nieuwe Poort in Amsterdam. Opgave via rvk@raadvankerken.nl (gratis, zolang er ruimte is).

Slavernij
NiNsee, het kenniscentrum over het slavernijverleden, maakt een doorstart. Vanuit de Raad van Kerken steunt men het comité van aanbeveling. De support sluit aan bij de vorig jaar uitgebrachte verklaring over de slavernij.

Pelgrimage
Op de website is een apart cluster (klik hier) van teksten gemaakt over het thema ‘pelgrimage’. Daaronder zijn nu al teksten te vinden, onder meer een meditatie, enkele gebeden en didactisch materiaal bij het rapport ‘De kerk’, wat in een vertaling van Ton van Eijk, ook in een Nederlandse versie is opgenomen.  De content zal nog worden uitgebouwd komende jaren.

Zij een nieuw mailadres willen laten opvoeren of de gratis flits willen opzeggen, kunnen dat melden op rvk@raadvankerken.nl. Dit is jaargang 7, nr. 3 (maart) van de e-flits.