Wij zijn hier

Via de website wijzijnhier.org komt u op de 'voorpagina' van Wij zijn Hier, een groep vluchtelingen zonder papieren die eerst in de bekende Vluchtkerk zaten, toen in de Vluchtflat en nu in het Vluchtkantoor.

Op 6 november jl. werd de uitspraak van de Europese Commissie van Sociale Rechten waarin is gesteld dat de Nederlandse overheid onderdak, eten en kleding zou moeten verschaffen aan alle vluchtelingen die in het asielgat terecht komen, besproken door de gemeenteraad van Amsterdam. Marieke van Doorninck van Groenlinks stelde enkele kritische vragen aan Van der Laan. De Burgemeester van Amsterdam vindt nog steeds dat de verantwoordelijkheid bij de nationale overheid ligt, maar zegt daarbij dat de uitspraak op alle betrokkenen een beroep doet.

Van der Laan liet weten dat hij verschillende opties heeft onderzocht wat betreft opvang op korte termijn voor ‘Wij Zijn Hier’. Zo sprak hij met het COA over de optie om zowel voor de Syrische vluchtelingen, die op dit moment ergens ondergebracht moeten worden, als de vluchtelingen die nu op de Weteringschans verblijven opvang te creëren op een grote boot. Voorlopig is dit plan van de baan door onenigheid over geld. Andere opties worden verkend.

Ds. Gerhard A. Scholte, predikant van de Keizersgrachtkerk in Amsterdam en voorzitter van de Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Amsterdam, was heel blij met de volgende uitspraak van de burgemeester: "Ik ben het geheel met de Raad van Kerken Amsterdam eens dat er een of andere vorm van onderdak moet komen." Dat in antwoord op Scholtes opmerking dat de RvK Amsterdam verwacht, dat de gemeente Amsterdam nu eindelijk eens de volle verantwoordelijkheid neemt en onderdak voor die mensen regelt.

De noodopvang van de kerken kreeg veel positieve aandacht, ondermeer op de voorpagina Parool van Dinsdag.

Bron + afbeelding: wijzijnhier.org.