Verklaring CEAS

11 NGO's ondertekenden op 10 juni 2013 een verklaring van ECRE (The European Council on Refugees & Exiles) over a Common European Asylum System (CEAS), een voorstel voor een gemeenschappelijk asielbeleid in de Europese Unie, waar het Europees Parlement binnenkort over stemt. Mede-ondertekenaars zijn onder andere Amnesty International, Save the Children en The Churches’ Commission for Migrants in Europe (CCME), waarvan de Raad van Kerken in Nederland lid is.

Hoewel deze NGO's duidelijk verbeteringen zien in dit voorstel, blijven zij bezorgd over bepaalde aspecten ervan inzake detentie, rechtsbijstand en procedurele waarborgen voor bijvoorbeeld slachtoffers van martelingen en kinderen zonder begeleiding.

Zij roepen de EU-lidstaten en Europese instellingen op om nauw samen te werken met UNCHR en NGO's in het asielveld, om gezamenlijk een veilig Europa te creëren voor mensen uit andere werelddelen die onze bescherming zoeken.

Lees hier de volledig verklaring (Engelstalig, PDF).

Foto: Statement ECRE