Vluchtkerk langer open

De afgewezen asielzoekers uit de Vluchtkerk in Amsterdam hoeven daar pas per 1 juni weg. Dat heeft burgemeester Van der Laan gisteravond met de vluchtelingen in de kerk afgesproken. De asielzoekers moeten wel individueel in gesprek gaan met Vluchtelingenwerk over hun perspectief in Nederland. Zij kunnen een plek in een noodopvang krijgen, maar niet langer als groep.

Onderdak
In de gekraakte Sint Josephkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo'n honderd asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp verbleven. De eigenaar van de Sint Josephkerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben. Ze mochten langer blijven omdat de eigenaar de groep vanwege de kou niet op straat wilde zetten.

Afgewezen asielzoekers hebben geen recht op een dak boven hun hoofd. Staatssecretaris Teeven is bereid hun weer onderdak te bieden als ze meewerken aan hun uitzetting uit Nederland.

Oproep
Op zondag 21 april wil de extreemrechtse groep 'Identitair Verzet' actievoeren tegen de bewoners van de Vluchtkerk. Zij vinden dat vluchtelingen opgesloten moeten worden tot ze gedeporteerd kunnen worden omdat zij illegaal in Nederland verblijven. Veel van de bewoners van de Vluchtkerk hebben al meerdere deportatiepogingen en periodes van gevangenschap ondergaan.

In plaats van vluchtelingen te geven waar zij op grond van door de Nederlandse staat ondertekende mensenrechtenverdragen recht op hebben wordt er nu gepoogd om vluchtelingen verder te criminaliseren door illegaal verblijf strafbaar te stellen. En dit terwijl de zelfmoord van de Russische vluchteling Alexander Dolmatov, die onterecht in vreemdelingendetentie werd vastgehouden, het zoveelste voorbeeld is dat laat zien dat dit systeem faalt en inhumaan is.

De oproep om actie te voeren tegen een van de meest kwetsbare groepen in de Nederlandse samenleving is niet los te zien van de voortdurende hetze tegen migranten aangevoerd door de PVV van Wilders.

Vluchtelingenactie 2013, een brede maatschappelijke coalitie die voor vluchtelingen in Nederland opkomt, geeft als antwoord: "We moeten laten zien dat er in Amsterdam geen ruimte is voor vreemdelingenhaat. Duizenden liepen mee in de demonstratie op 23 maart met als motto 'Geen vluchteling op straat of in de cel'. Maar liefst 70 procent van de Amsterdammers vindt dat de gemeente Amsterdam de 120 vluchtelingen moet helpen. Deze steun moeten we zichtbaar maken op 21 april. Racisme en islamofobie zijn geen oplossing voor de crisis.

Steun de vluchtelingen en toon je solidariteit: kom naar de Vluchtkerk op zondag 21 april en verspreid de oproep!  (https://www.facebook.com/events/271593796311509/)"

Foto: Beeldbank PKN