Presentatie van het rapport over terugkeer van alleenstaande kinderen naar terugkeerhuizen

Op 31 mei jongstleden vond in het Huis van Europa in Den Haag de presentatie van het rapport “Return of separated children to return houses in countries of origin” plaats. De presentatie was een groot succes: het rapport heeft de aandacht getrokken van en is besproken door ambtenaren, vertegenwoordigers van NGO’s en andere (internationale) organisaties en de media.

mag eenmalig rechtenvrij bij dit artikel worden gebruikt.
Foto: UNICEF/Holt

Bijgaand treft u het rapport en de Nederlandstalige versie van de "Checklist for supporting member states when considering the return of children to third countries” alsook de verkorte versie van de checklist.

UNICEF Nederland pleit voor het gebruik van deze checklist in Nederland, om ervoor te zorgen dat de rechten van kinderen worden gerespecteerd en hun belangen beschermd bij alle terugkeermaatregelen die hen betreffen. U kunt deze documenten tevens online raadplegen via de website: www.unicef.nl/terugkeerhuizen.

Voor meer informatie neemt u contact op met  Mark Wijne mwijne@unicef.nl of Karin Kloosterboer kkloosterboer@unicef.nl of met onze persvoorlichting via tel. nr. 070 3339379.

UNICEF Nederland hoopt dat de bevindingen van het rapport aanleiding zullen geven tot een terugkeerbeleid in overeenstemming met het Kinderrechtenverdrag.

Bijschrift bij de foto: Afghanistan, een meisje loopt op straat in Kandahar, hoofdstad van de provincie Kandahar. Aanvallen op scholen en vrouwelijke studenten door het hele land hebben veel families afgeschrikt om hun kinderen naar school te sturen.

Documenten: