Nog drie weken

Nog tot 12 februari kunnen webmasters en redacties websites insturen voor de Webfish Awards 2010, de meest prestigieuze prijs op internetgebied voor christelijke websites. 'Het kenmerk van een goede christelijke website is dat de boodschap binnen 15 seconden helder is', aldus Peter Dekker, hoofd nieuwe media bij de IKON.

Er zijn inmiddels al tientallen sites aangemeld. Mirjam Nieboer, één van de begeleiders van het project bij de IKON, verwacht dat het aantal nog behoorlijk zal stijgen, want dagelijks komen er nieuwe nominaties binnen. Iedereen kan een website nomineren.

Peter Dekker over een goede website: 'De websitebezoeker wordt binnen 15 seconden aangenaam getroffen door de eerste aanblik van de site of surft binnen de kortste keren weer weg. Een site moet waarmaken wat de titel belooft. Een site als Voorleesbijbel.nl is daarvan een goed voorbeeld. De hele Bijbel is er te vinden en elk fragment kan worden afgespeeld zonder verdere poespas'.

Sommige makers van christelijke websites slaan door in hun ambitie, vertelt Dekker op de website www.webfishawards.nl. 'Alles wat ze interessant vinden krijgt een plek op de site. Er zijn voorbeelden van sites die meer dan 200 links op de homepage aanbieden. Als bezoeker weet ik dan geen keuze te maken en druip weer af. Eenvoud is het kenmerk van het ware. Bij sites die door vrijwilligers zijn gemaakt valt vaak op dat ofwel de techniek prima voor elkaar is, ofwel de vormgeving. Dat komt omdat de websites vaak het werk zijn van een eenling. Er wordt te weinig samengewerkt. Er vindt te weinig uitwisseling van kennis plaats'.

Eén van de doelstellingen van de Webfish Awards in Nederland is om te komen tot ontmoetingen van webmasters en websitebouwers. Daarom vindt in 2010 de prijsuitreiking van de Webfish Awards plaats op zaterdag 20 maart tijdens de beurs Kerk en Gemeente in de Jaarbeurs in Utrecht. Iedere inzender is hier van harte welkom, dus ook degenen die niet genomineerd zijn. Zo kunnen er waardevolle contacten ontstaan en is uitwisseling van kennis en inzichten mogelijk. Er kan gestreden worden in twee categorieën, namelijk: 'websites van plaatselijke kerken en parochies' en 'overige christelijke sites'.

De categorie 'websites voor plaatselijke kerken' is bedoeld voor alle sites van plaatselijke kerkgemeenschappen: protestantse gemeenten, katholieke parochies, korpsen van het leger des heils, evangeliegemeenten etc. De categorie 'overig christelijk' is bedoeld voor alle christelijke sites die niet in de bovenstaande categorie vallen. De term 'christelijk' wordt door de organisatie breed opgevat, toch moet de inhoud van de website duidelijk het christelijk gedachtegoed uitdragen. Een weblog van een christen die vervolgens niet over zijn/haar geloof schrijft, valt wat de organisatie betreft niet binnen deze beschrijving.

Vorig jaar kreeg de jury maar liefst 212 inzendingen te beoordelen. Winnaars van de Gouden Webfish 2009 waren Isidorusweb (isidorusweb.nl) in de categorie 'overige christelijke websites' en de site van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Nijmegen (gkv-nijmegen.nl) in de categorie 'gemeenten en parochies'.

Webfish Awards 2010 is een gezamenlijk initiatief van de IKON, de Raad van Kerken in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland en Stichting Leve de Kerk. Voor aanmeldingen klik hier en vul de gegevens in via het aanmeldingsformulier op de website van wefishawards.nl.

Foto: Links Mirjam Nieboer, recht Peter Dekker.