Tilburg, t/m 28 februari 2018: Met nieuwe ogen

Expositie over joden en christenen in Tilburg

De Raad van Kerken Tilburg komt in januari en februari 2018 met een uitgebreid programma over joden en christenen door de eeuwen heen. Vanaf 14 januari t/m 28 februari is er een bijzondere expositie in de Openbare Bibliotheek van Tilburg aan het Koningsplein. Aanleiding is de jaarlijkse Dag van het Jodendom (17 januari), de titel van de expositie luidt: ‘Met nieuwe ogen: verhalen over joden en christenen in Tilburg’.

De tentoonstelling brengt de complexe verhouding tussen joden en christenen in een concrete Nederlandse stad, in het overwegend katholieke Zuiden, in beeld voor een breed publiek. Aan de hand van voorwerpen, verhalen, foto’s en filmmateriaal zijn er twaalf portretten te zien van van ‘joodse’ Tilburgers, vanaf 1744 tot op heden.

In verband met de expositie is er ook een bijzonder activiteitenprogramma opgezet. Zo is er op zondag 21 januari om 10.00 uur in de Petrus en Pauluskerk aan de Vierwindenlaan een speciale eucharistieviering geweest die in het teken stond van de Dag van het Jodendom. In deze viering trad ook een bijzondere voorzanger op – de Ghazan – van de Joodse Gemeente, waarin een psalm werd gezongen naar de joodse traditie. Op dezelfde dag was er om 14.00 uur in het gebouw van het Apostolisch Genootschap (Conservatoriumlaan 175) een zang- en inspiratiemiddag hierover.

Op zondag 28 januari zal er om 14.00 uur in de bibliotheek een lezing over de 'Herinneringscultuur in Nederland' worden gegeven door dr. Liesbeth Hoeven. Zij gaat speciaal in op de kleine verhalen en ervaringen met betrekking tot het levend houden van een nagedachtenis zoals de Auschwitzherdenking.

Op dezelfde dag zal er om 14.00 uur eveneens een Struikelstenen-wandeling worden gehouden, onder leiding van stadsgids Wim Franken, met als beginpunt de bibliotheek. Speciaal voor deze wandeling zal de Synagoge, die op de route ligt, geopend zijn. En op zondag 25 februari is er om 14.00 uur in de bibliotheek een multimedia-presentatie over overlevenden van Auschwitz van Herman Teerhöfer.

Meer over dit alles kunt u lezen op de website van de Tilburgse Raad van Kerken: www.raadvankerkentilburg.nl.