Vragen, vragen, vragen ...

Herschep ons hart,
heradem ons verstand,
dat wij elkaar behoeden en doen leven.
Maak ons tot uw gemeente.
Wees de stem die ons geweten wekt.

Allemaal vragen uit een tekst, “Herschep ons hart”, van Huub Oosterhuis. Vragen, vragen, vragen….! Vragen om ons te herscheppen tot liefdevolle zorgzame mensen. Vragen om ons wijsheid van verstand te schenken. Vragen opdat wij elkaar zullen behoeden en tot leven te bewegen. Maak ons tot één gemeente uit Uw naam. Wek ons eigen geweten in onszelf op!

Allemaal vragen aan God ver buiten onszelf, onze eigen verantwoordelijkheid voor ons eigen gedrag. Wij vragen in deze tekst aan God om onszelf te veranderen. Gewoon ‘even’ vragen in gebed aan God om jezelf te veranderen, je gedrag, je geweten, jij.

Bid, vraag hulp bij wat je dwars zit over jouw eigen functioneren, leg dat voor aan God of aan Jezus Christus, maar weet dat jijzelf als eerste verantwoordelijk bent. Ontevreden over jouw eigen leven? Doe er wat aan en vraag God om hulp, vraag Jezus van Nazareth om hulp, op je knieën, maak je klein. Maar ontdoe jezelf niet van jouw eigen verantwoordelijkheid jouw leven gestalte te geven als sociaal wezen onderdeel van dat veel grotere geheel.

Rik Bronkhorst.