Hilarion wil ethische samenwerking

Het christendom dreigt te verdwijnen uit Europa. Seculiere ideologie dreigt daarvoor in de plaats te komen. Dat zei metropoliet Hilarion deze week tijdens een conferentie in Londen.

Hilarion waarschuwde voor een nieuw monopolie van seculiere snit: ‘Deze seculiere ideologie discrimineert de religieuze benadering van sociale vragen. Andere volkeren zullen in de toekomst in Europa wonen, met andere gelovigen, andere culturen en andere paradigma's van waarden’.

Hilarion verklaarde verder dat secularisme en liberaal denken de Europese cultuur in toenemende mate domineren. Ze veranderen het 'ethische en religieuze landschap van Europa'. De situatie verandert verder door de immigratiecrisis. En ook de 'militaire conflicten en economische problemen in het Midden-Oosten' werken door in Europa. In antwoord op deze dreiging van secularisme en conflict, vroeg Hilarion de kerken meer samen te werken.

'We moeten ons inspannen de kerk te verenigen om deze processen van onderdrukking van machtsgroepen die ideeën voorstellen die onverenigbaar zijn met de traditionele opvattingen over de christelijke moraliteit tegen te gaan. We moeten samenwerken op het gebied van informatie en juridische ondersteuning. Laten we ons sterk maken voor het voortbestaan van gemeenschappelijke christelijke waarden op alle niveaus. Christenen in Europa moeten ernaar streven om hun waarden te verdedigen. Het continent is al eeuwen op deze waarden gebouwd. Laten we luisteren naar de klaagliederen en het lijden van christenen van over de hele wereld’, aldus Hilarion in Londen.

Hilarion is wel vaker naar buiten getreden met een poging om westerse christenen en orthodoxe gelovigen uit oostelijk Europa te verenigen in een gezamenlijk ethisch offensief. Tijdens de gezinssynode in Rome in 2014 sprak de metropoliet de rooms-katholieke bisschoppen toe. Hilarion zei toen: ‘De tijd is gekomen voor christenen om hun krachten te bundelen in een verenigd front voor het nobele doel het huwelijk en gezin te verdedigen die tegenover de uitdagingen van de seculiere wereld de toekomst van de beschaving moeten redden’.

De Russisch-Orthodoxe Kerk telt ongeveer honderd miljoen leden. Ze is dan ook, qua aantal gelovigen, de grootste van de oosters-orthodoxe kerken.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan