Orde van het theelepeltje

Wat een theelepeltje al niet kan doen. Erg veel volgens ds. Jannie Nijwening, doopsgezind predikant te Den Haag en afgevaardigde naar de Raad van Kerken. Zij attendeerde de afgevaardigden tijdens de laatste vergadering op de kracht van dit kleine gebruiksvoorwerp. Nijwening vertelde een verhaal geïnspireerd door de schrijver Amos Oz.

‘Wanneer je getuige bent van een grote ramp, bijvoorbeeld een uitslaande brand, kun je drie dingen doen: 1. Rennen voor je leven en degenen die niet kunnen rennen aan hun lot overlaten. 2. Een boze brief schrijven aan de krant, en 3. Een emmer water op het vuur gooien. En als je geen emmer hebt, een glas water. En als je geen glas hebt neem je een theelepeltje water. Iedereen heeft wel een theelepeltje. Ja, ik weet ook wel dat een theelepeltje heel klein is en het vuur enorm, maar we zijn met miljoenen en ieder van ons heeft wel een theelepeltje,’ aldus Nijwening, die inmiddels een minuscuul theelepeltje als broche draagt.

Het gaat om de houding van mensen om het positieve in de wereld te versterken. Bij problemen niet weglopen, geen brieven schrijven om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen! Maar daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een effectieve oplossing van problemen. Dominee Nijwening riep de raadsleden op een klein theelepeltje op hun revers te dragen (of als oorbel), zodat men elkaar herkent als leden van dezelfde beweging, die door samenwerking wonderen kan verrichten.

Inmiddels heeft ook ons land een ‘Orde van het Theelepeltje’, www.theelepeltje.nl. De orde van het theelepeltje is 'de macht van het kleine'.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan