Deventer, 11-18 augustus 2017: KloosterBoerderijFestival

Klooster in Deventer weer bevolkt door jongeren; jongeren en young professionals op zoek naar stilte en natuur

Jongeren in klooster Nieuw Sion, bij Deventer. Dat heeft het klooster al lang niet meegemaakt. In de kerk wordt gebeden, in de keuken wordt gekookt, in de refter wordt gegeten. Zoals de monniken meer dan een eeuw lang deden. Nu zijn de monniken verhuisd, en borrelt het klooster van nieuwe ideeën, nieuw leven. Zoals van 11-18 augustus een groep mensen van het KloosterBoerderijFestival. Ze eten in de refter, maar slapen in tentjes om het klooster heen. Ze bidden drie keer per dag, en werken elke ochtend in en om het klooster. Wat bezielt hen?

Wilma Smilde, initiatiefneemster van het festival: “Veel van de mensen die hier komen zijn op zoek naar hoe ze hun geloof kunnen vorm geven. Sommige hebben de stilte en contemplatie nodig om te reflecteren op hun leven, God weer te vinden. Anderen hebben het juist nodig om lekker actief te zijn, in plaats van een hele dag achter de computer te zitten. En we hebben allemaal het gevaar dat we doorslaan in onze idealen. Daarom festival, omdat we ook mogen genieten van muziek, kampvuur, gezelligheid en elkaar.”

De leeftijd van de bezoekers ligt tussen de 20 en 70, maar de meesten zijn twintigers of dertigers. Het programma bestaat uit bidden, werken, muziek en sprekers. Zo komt Saskia Wishart, vanuit haar achtergrond waarin ze vrouwenhandel tegengaat, vertellen over hoe je als mens wat kan betekenen op het gebied van rechtvaardigheid. En Jim Forest, een vredesactivist geeft een workshop ‘Climbing the ladder of the Beatitudes’.

Roos, een van de deelnemers vertelt: “Afgelopen twee jaar vond het festival plaatst op een boerderij, de Eemlandhoeve. Dat was een hele gave plek. Maar op een nieuwe plek kan ik weer nieuwe dingen ontdekken. Een klooster nodigt op een andere manier weer uit tot bezinning. En de natuur om het klooster is heel mooi. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden!”

Het KloosterBoerderijFestival vindt plaats op Nieuw Sion, Diepenveen (bij Deventer), van vrijdag 11 t/m vrijdag 18 augustus. Hierbij een link naar het programma, en naar de specifieke informatie over de workshops. In de ochtenden wordt er gewerkt. Op zondagmiddag, dinsdagmiddag en donderdagmiddag zijn er sprekers. Alle overige informatie vindt u op de website van het festival: www.kloosterboerderijfestival.nl.

Afbeelding: kloosterboerderijfestival.nl.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan