Wapenhandelaar

Een tekst, woorden geschreven door Huub Oosterhuis. Een van de vele teksten die Oosterhuis geschreven heeft die mensen raken, mijzelf incluis. Soms lopen de tranen langs mijn gezicht door die teksten. Het is van ontroering, omdat er goedheid uit die woorden spreekt. Goedheid waar wij zo naar verlangen in de wereld.

Het zijn woorden van hoop en verlangen. Hoop op een beter leven voor onszelf, voor anderen, voor onze samenleving en de wereld. Dat verlangen is er bij iedereen en zeker bij die anderen, die vluchten omdat hun kerk, hun eigen huis, hun dorp of stad in puin ligt. Een volledig verwoest leven. En u en ik zingen in het land van melk en honing. Ook wij kennen onze eigen ellende. Soms zelfs zo , dat wij verbitterd raken of dreigen te raken, ons ontheemd voelen. Wie dreigt dan de schuld te krijgen van velen? God!

Ik weet dat Gods wijze levenslessen soms pijn doen, verdriet en wanhoop veroorzaken. Goed en kwaad, het zit in ons allen. Heiligen bestaan niet op aarde. Ook moeder Theresa en Mahatma Ghandi, zelfs Nelson Mandela hadden minder prettige kanten gedurende hun leven. Zij leerden, leefden en overstegen hun eigen zijn in goed en kwaad. Job klaagde God niet aan. Het is uiteindelijk God niet die in deze wereld de ellende veroorzaakt. Het zijn de mensen zonder geweten, die vanuit egoïsme en zelfzucht reageren en doen wat zij doen.

Kijk naar de oorlogsgebieden, wie worden daar beter van? De wapenhandelaren, de wapenindustrie, de gewetenloze multimiljardairs. Pas geleden stond er ook zo'n 'geslaagde’ meneer, wapenhandelaar, in de krant. Alle aardse geneugten heeft hij zich toegeëigend gedurende zijn leven hier op deze planeet. Een planeet die hijzelf een stuk lelijker gemaakt heeft voor zijn medemensen.

Dan denk ik: Gezegend mensen die goed zijn, de hand die niet slaat, de mond die niet verraadt, de vriend die zijn vriend niet verloochent.

Rik Bronkhorst
journalistiek ambassadeur van de Raad

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan