Mohammed of Zlatan?

We zaten in de overvolle trein van Leiden naar Utrecht, net terug van de Koninginnen van de Nijl. Een uiterst boeiende tentoonstelling. Naast ons kwamen een keurig geklede en gekapte, vriendelijke man en vrouw van rond de dertig zitten. Spraakzaam en intelligent. Marokkaanse Nederlanders. Na enige tijd stokte hun gesprek. De vrouw keek wat rond en de man verdiepte zich in een klein boekje met dun papieren, volgeschreven bladzijden. Dit boekje leek op wat wij een reisbijbeltje zouden noemen.

Deze gedachte maakte dat ik graag het gesprek met deze gelovige man, Moslim, wilde aangaan. Ik sprak hem aan en vroeg hem of hij een soennah uit de Koran aan het lezen was. Hij keek eerst verrast op en begon toen te lachen. De omringende mensen in de coupé schoven enigszins ongemakkelijk op hun stoel, afwachtend wat er zou gaan gebeuren. De man liet mij de cover van het boekje zien “Zlatan Ibrahimović!”

Een boekje over het leven van deze beroemde voetballer. De hele coupé bulderde van het lachen, als vanuit een ontlading. Het ijs was gebroken en er ontstond een geanimeerd gesprek met deze Moslim, die zichzelf atheïst noemde. Zijn vrouwelijke reispartner bleek in de neurologie werkzaam. Een totaal ander beeld, dan ik mij in eerste instantie had voorgesteld. Zo ben ook ik dus inmiddels gepreoccupeerd. Dit ondanks het feit dat ik geen enkele negatieve gedachte had bij deze mensen.

We kregen een interessant gesprek over toekomstdromen vanuit achterstandswijken wereldwijd. Jongetjes in de banlieue van Parijs of aan de arme kant in Afrika, Azië, Zuid-Amerika, maar ook in Nederland dromen ervan profvoetballer te worden. Zlatan, zelf ook een kansarme jongen geweest, ontsteeg zijn povere bestaan door het voetbal. Wereldberoemd, multimiljonair en gezien! De mens en zijn dromen, ze houden je gaande.

Maar hoe reëel zijn die dromen. Er zijn er maar elf in een elftal. En wie wil er keeper zijn? Net als de twaalf en die Ene, die keeper, die kwade dromen tegenhoudt. Die zijn eigen droom in stand hield ondanks tegenwerking en geen cent te makken. Hij is wereldberoemd geworden, betaalde zelf een hoge prijs, om uiteindelijk de tegenkracht te zijn in een wereld vol eigen belang, ego’s, onbegrip en daardoor onverdraagzaamheid.

Rik Bronkhorst.
journalistiek ambassadeur van de Raad

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan