Videoreportage pelgrimsreizen

‘De pelgrimstocht van het leven is grillig’. Met die woorden reageerde mgr. Hans van den Hende bij de ontmoetingsdag van de katholieke reisorganisatie VNB, zaterdag 7 januari 2017 in Amersfoort, op de moeiten die de bezoekers zich hadden moeten getroosten om de Keistad te bereiken. Een video-impressie van Jan-Teun Tabak begint dan ook met de ijzige omstandigheden die onverwacht het verkeer in Nederland in zijn greep kregen.

Desondanks wisten ruim 300 mensen de Flint in Amersfoort te bereiken om de eucharistie te vieren, te luisteren naar een lezing of de uitgebreide markt van mogelijkheden te verkennen. Het varieerde van Rome tot Lourdes, van Santiago de Compostella tot Fatima. Teun-Jan Tabak vroeg aan Jos van Bussel, directeur van de VNB, naar zijn ambities voor 2017, na het succes van de Romereis najaar 2016, waar zo’n tweeduizend pelgrims het Vaticaan bezochten in het kader van de sluiting van het jaar van barmhartigheid. Dit jaar staan Fatima en het Reformatiejaar hoog op de agenda, zo zei hij.

Bijzonder in het videoverslag is ongetwijfeld ook het initiatief van Syrische christenen om wandeltochten in Nederland te organiseren in verbondenheid met Syrië. Er staat een tocht in de agenda van 7 april tot 12 april, van Den Bosch naar Nijmegen. De zevende april is de sterfdag van Frans van der Lugt, de bekende pater die tot zijn gewelddadige dood toe solidair bleef met de bevolking in Damascus.

Pelgrimsreizen

Videoverslag van de VNB.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan