Van Rompuy gastspreker

Hij is de spreker voor In Vrijheid Verbonden op 23 januari 2017 in Tivoli Utrecht. Het gaat dan over de samenwerking van religies met de overheid, een gesprek over de betekenis van religies in het publieke domein. Graaf Herman Achille van Rompuy, voormalig premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad. Onlangs had de Volkskrant een uitvoerig interview met hem. Hieronder een paar flarden.

Hij legt uit dat er wel heel gemakkelijk een zwarte Piet naar de EU gaat. Van Rompuy: ‘De problemen van Europa zijn in de eerste plaats nationale problemen. België heeft het Vlaams Belang, een racistische partij die 25 procent van de stemmen haalde in 2004. Dat had niets met Europa te maken. Jullie hadden Fortuyn, de herschepper van het politieke landschap, ook dat stond los van Europa. In Oostenrijk won Haider (FPÖ) eind jaren negentig. Chirac won in 2002 maar nipt van Jean-Marie Le Pen. Allemaal ruim voor de grote euromisère. Kijk ook naar wat er nu in de Verenigde Staten gebeurt: zelfde thema’s, zelfde discours en dat land staat toch echt los van de EU. Angst voor de globalisering, voor migratie, verlies van identiteit, groeiende ongelijkheid: de malaise in onze samenlevingen is niet specifiek Europees. Maar de EU is de zwakste schakel, de makkelijkste zondebok’.

De Volkskrant legt Van Rompuy uit dat regeringsleiders vrijwel unaniem kritisch over Europa spreken. Van Rompuy: ‘Dat klopt. Als EU-voorzitter zag ik na afloop van een top hun verklaringen, dan vroeg ik me af of ik in dezelfde vergadering had gezeten. Al het goede komt dankzij hen, het minder aangename is de schuld van Brussel. Ik vraag geen euro-euforie van ze. ‘Hup, hup, Europa!’ is niet geloofwaardig. Maar resultaten alleen, en God weet dat we die nodig hebben, voldoen evenmin. De leiders moeten de moed hebben de bsluiten die ze in Brussel nemen te verdedigen. Gewoon nuchter en zakelijk uitleggen wat is overeengekomen, ook al was dat soms met a boire et a manger, met geven en nemen’.

En nog een laatste citaat: ‘De electorale verleiding bestaat uit boze kiezers. Politici staan voor moeilijke, zware keuzen. Soms vergt dat lijnrecht tegen de populistische golven in zwemmen, zoals bondskanselier Merkel heeft gedaan met haar asielbeleid. Dat loont als er resultaat is, maar dat resultaat laats soms lang op zich wachten. En die tijd hebben politic niet, de volgende verkiezingen beginnen vandaag’.

Bron: Volkskrant

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan